Gender in Atlantis

Hadden we het laatst over de donut-economie aan de ontbijt tafel, ging het dit keer over een onderwerp dat zeker even ingrijpend en belangrijk is.

Hoe ziet ‘samenleven’ er binnen honderd jaar uit? img_0522-1Bestaat iets zoals huwelijk überhaupt nog? Mijn tafelgenoten waren dit  keer jongelui die erg bij het holebi gebeuren betrokken waren en ze keken mij belangstellend en hoopvol aan.
C’mon, Mr. President, vertel ons dat die hele gendergekte die onze maatschappij vandaag zo bezig houdt van de baan zal zijn wanneer jij op de troon zit.

Ik keek naar mijn, uitstekende, ‘Mörhenshaumsuppe’. (Wat is dat? Zoek het op 🙂 )
Wat vertel ik hen? De toekomst moet zoveel mogelijk een geheim blijven maar wat hints kunnen geen kwaad.

“Wel, er zullen nog steeds jongens en meisjes zijn. Maar ze zullen bij hun geboorte niet als dusdanig gelabeld worden, geen M of V of X meer.
Geen blauwe of roze doopkleedjes meer. Geen mannen- of vrouwenberoepen meer. img_0526-1Er zal een gezonde Alex of een gezonde Maya geboren worden en ook die naam is slechts voorlopig en kan mits een eenvoudige procedure worden aangepast. Trouwens, gezond zal een andere betekenis hebben dan bij jullie vandaag. Er kan een gezonde Jonathan met Down of een gezond autistische Tesje geboren worden. Wat jullie vandaag als een handicap beschouwen wordt in mijn tijd een talent genoemd. Mensen met Down bevoorbeeld zitten in beroepen zoals bejaardenbegeleiding. Zij hebben ‘eenzaamheid’, één van de belangrijkste ziekten (jullie noemen dat nog geen ziekte, maar dat komt nog) van jullie tijd, volledig uitgeroeid. Down mensen worden ook ingezet, samen met autistische mensen, bij beslissingen in de hoogste bestuursraden. Zij kunnen als geen ander uitmaken of een beslissing rationeel, dan wel door subjectieve argumenten werd ingegeven.img_0523-1

Intussen is ook de tweede gang, “Teigtasschen mit ferkelfrikassee” (zoek…idd.) geserveerd. Mijn disgenoten smakken gelukzalig. “Yes! Geen genderdiscriminatie meer. Fantastisch, en jammer ook dat we er nog zo lang op zullen moeten wachten.”

“Klopt, het zal niet zonder slag of stoot gebeuren. Het zal misschien (en hier moet ik oppassen wat ik verklap) eerst nog veel erger moeten worden vooraleer jullie gaan inzien hoe belachelijk en futiel het hele gendergedoe, het hele rassengedoe, het hele immigrantengedoe en het hele zwarte-pieten gedoe is in vergelijking met wat er echt toe doet in het leven. Maar die tijd komt, en voor wie het overleeft wordt het zonneklaar dat het Overleven van onze soort enkel kan mits Overleven van elk individu binnen onze soort.”pexels-photo-595804

“Ach, kom nou, Daryl. Verpest ons goed humeur niet. Als die Olie oorlog er komt dan weet ik niet of we het kunnen stoppen. Maar vertel nog iets over discriminatie. Wat bedoelde je met die gezonde en ongezonde gehandicapten?”

“Jullie zijn er in geslaagd om het hele humane genoom te lezen, maar jullie zijn haar taal nog niet helemaal kundig en hebben nog lang niet alle hoofdstukken ervan ontcijferd. Wij staan daar veel verder in dna-1811955_960_720en zouden in principe een aantal ‘handicaps’ kunnen uitroeien door ervoor te zorgen dat zulke mensen nooit geboren worden. Dat doen we dus enkel en alleen maar voor die situaties waarin we met de beste wil ter wereld geen talenten kunnen ontdekken en de handicap ernstige schade aan de levenskwaliteit van het ongeboren kind met zich meebrengt. Een gekende gyneacoloog van jullie tijd, Dr. Petra De Sutter, maakt zich terecht zorgen over de vraag wie hierover gaat beslissen. In een tweet (nog zo’n typische millenial fad die ‘gewone’ mensen de illusie geven dat ze ook ‘iets te zeggen’ hebben.) IMG_0531vraagt ze zich af of het kennen van de genetische code de mens niet minder solidair zal maken. Nog minder solidair, Petra? Tja, dat kan inderdaad en het zal er voor een groot deel van afhangen wie jullie in de volgende decennia aan de macht gaan brengen. Want, gek genoeg, dat is één van de weinige dingen waarin de ‘gewone mens’ nog wel kan mee beslissen.

Aan jullie om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe Mao’s of Stalin’s of Hitlers opstaan.

En het zal jullie niet vreemd zijn als ik zeg dat er in jullie tijdvak heel wat ruimte voor verbetering is en dat het zelfs de verkeerde kant dreigt op te gaan.

Het dessert was een verukkelijke Panacota met een crumble van pistachio nootjes.

 

Royalty free pictures from pexel.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s