Mei Plastiek Vrij!

29 April 2184

img_0547-1Beste lezers, ik leef in de toekomst. Ik ben me ervan bewust dat het gevaarlijk is voor mijn onderdanen en voor mezelf om te veel met het verleden te dollen omdat dit onze geschiedenis kan doen ontsporen. Om die reden beperk ik me meestal tot observatie en heel soms tot commentaar, die U dan in deze blogposts kan lezen.

Maar voor één keer wil ik een stap verder gaan. Omdat het belangrijk is en omdat een verandering van de geschiedenis in deze bijzondere situatie altijd een verbetering zal zijn.

Ik heb het over plastiek.

img_0562Weinig uitvindingen hebben ons leven zo ingrijpend veranderd dan het ogenblik waarop briljante scheikundigen verbindingen (polymeren) ontwierpen die door de natuur nauwelijks konden worden afgebroken.

Ik hoef het probleem niet meer te schetsen, het is intussen genoegzaam bekend. Maar tot mijn vreugde zijn we (jullie) nu mogelijks aan een kantelmoment aangekomen.

Initiatieven als ‘Mei Plastiek Vrij’ vervullen mij met hoop. Hoop dat misschien nog niet alles is verloren. Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren. Zolang het slechts vogels en zeedieren waren die verstikten in het plastiek waren enkel ‘de groenen’ gealarmeerd.68339e80-ad98-4551-a6da-9112eb915607-5576-00000bb875131252 Het heeft moeten duren tot we begrepen dat ook wijzelf het door ons weggeworpen plastiek terug aan het opeten zijn dat bij iedereen de alarmbellen begonnen af te gaan.

Hoe dan ook, beter laat dan nooit, laat dit momentum niet schieten. Draag Uw steentje bij, hoe klein het ook moge zijn. Denk niet te snel dat het toch te moeilijk is en dat plastiek-vrij nooit lukt. Zelfs als elke belg, elke dag in de maand mei, slechts drie plastiek items minder gebruikt, of hergebruikt en niet wegsmijt, dan betekent dat 11 miljoen Belgen x 3 items x 31 dagen in mei = een miljard stukken plastiek afval minder!!  

En als die inspanning kan worden volgehouden, dan kunnen jullie er samen voor zorgen dat jullie kleinkinderen nog gezonde mosseltjes en garnaaltjes uit onze Noordzee zullen kunnen eten.

6f75bd1d-5c44-434b-a6dc-a9b0cc43e27b-5576-00000bb85f4b9226Ik leef in jullie toekomst en kan je niet vertellen hoe die er zal uitzien (tenminste, daarvoor moeten jullie mijn verhaal lezen, en dat is nog niet uitgegeven…) maar ik kan jullie wél verklappen dat mijn landgenoten, jullie achter-achterkleinkinderen, jullie heel erg dankbaar zullen zijn voor elk stukje plastiek waarvan jullie vandaag beslissen dat zij het binnen tweehonderd jaar niet zullen tegenkomen!

Doen!

Hartelijke groeten

Daryl Dewitt
President van Eurazië (en omstreken)

Credits all images to Pexel.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s